Мінсоцполітики вітає підписання Президентом України Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі», який був розроблений Мінсоцполітики.

!!Нагадаємо, що 5 лютого 2021 року, Верховною Радою було прийнято в цілому урядовий законопроект №3623 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі”. Згідно тексту законопроекту він набере чинності через три місяці з дня опублікування (крім пункту 4 цього розділу, який набере чинності з дня опублікування Закону).

Зокрема, Закон вносить зміни до таких нормативно-правових актів: Кодексу законів про працю України, Кримінально-виконавчого кодексу України, Кодексу цивільного захисту України, Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Прийняття цього Закону та його підписання є продовженням реалізації ініціатив Президента України Володимира Зеленського в рамках глобальної цифровізації країни.

Так, згідно з положеннями Закону, облік трудової діяльності працівників вестимуть в електронній формі у Держреєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Відповідні цифрові соціальні сервіси будуть впроваджені через 3 місяці, тобто з дати набрання чинності цього Закону.

Облік даних про трудову діяльність, освіту та інших відомостей про працівника вестиме Пенсійний фонд України (далі – ПФУ).

Інформацію про трудову діяльність за попередні роки в електронний реєстр зможе вносити як працівник, так і його роботодавець у вигляді сканованих або оцифрованих копій трудової книжки, довідок з обов’язковим накладанням кваліфікованого електронного підпису.

За бажанням працівника роботодавець буде зобов’язаний продовжувати облік трудової діяльності в паперовій формі, однак у такому випадку паперова трудова книжка зберігатиметься в працівника.

Включення до реєстру відсутніх відомостей з паперових трудових книжок передбачається здійснити протягом 5 років після набрання Законом чинності. У цей перехідний період може застосовуватися і паперова, і електронна форма обліку трудової діяльності.

Інформацію про свою трудову діяльність і страховий стаж громадяни зможуть отримати у вигляді електронного документа через вебпортал ПФУ. Цей документ матиме статус офіційного та зможе пред’являтися громадянами у формі витягу за потребою.

Окрім інших переваг, електронна трудова книжка створить можливість автоматичного призначення пенсії за віком через особистий електронний кабінет на вебпорталі електронних послуг ПФУ.

!!Також читайте: Реформування прожиткового мінімуму: Уряд підтримав запровадження нової методології обчислення прожиткового мінімуму

Comments (1)

  1. Pingback: Е-трудова книжка: закон про перехід на електронні трудові книжки офіційно опубліковано!

Leave a comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

З питань розміщення реклами звертайтеся за телефоном (044) 221-31-65

З питань надання послуг звертайтеся за телефоном (044) 221-31-65