Законом встановлено, що контроль за забезпеченням встановлення лічильників газу виконує Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

На пленарному засіданні 5 березня Верховна Рада прийняла Закон “Про внесення змін до Закону України “Про забезпечення комерційного обліку природного газу” (щодо перегляду термінів встановлення споживачам лічильників природного газу)” №4248-1.

Законом відтерміновано строк, з якого суб’єкти господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, зобов’язані забезпечити встановлення лічильників газу для населення, що проживає у квартирах та приватних будинках, у яких газ використовується тільки для приготування їжі, до 1 січня 2023 року.

Законом встановлено, що контроль за забезпеченням встановлення лічильників газу виконує Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Також, Законом встановлено, що Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, щокварталу оприлюднює на своєму офіційному вебсайті відомості про виконання суб’єктами господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, обов’язків, передбачених пунктами 1 і 2 частини першої статті шостої Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу».

Згідно з Прикінцевими положеннями Закону Кабінет Міністрів України має у тримісячний строк з дня набрання чинності цим Законом:

– розробити і затвердити порядок компенсації понесених витрат побутовим споживачам, які забезпечили встановлення індивідуальних лічильників газу за власні кошти, у розмірі середньозваженої вартості такого встановлення лічильників суб’єктами господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території;

– привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом;

– забезпечити приведення міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

Чим викликана необхідність змін до Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», а саме продовження кінцевих термінів установки лічильників споживачам природного газу до 1 січня 2023 року.

1 січня 2021 року сплив передбачений Законом України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» термін встановлення суб’єктами господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, лічильників газу для населення, що проживає у квартирах та приватних будинках, в яких газ використовується тільки для приготування їжі.

Разом з тим, на даний час у багатьох домоволодіннях, в яких газ використовується тільки для приготування їжі, лічильники газорозподільними компаніями з різних причин не встановлені. У багатьох випадках суб’єкти господарювання, що здійснюють розподіл природного газу, розглядають можливість їх встановлення в майбутньому.

Одночасно, враховуючи редакцію статті 2 Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», відсутність комерційного обліку природного газу з 1 січня 2021 року могло бути формальною підставою для відмови з боку газорозподільних компаній споживачам (зокрема тим, хто матиме намір укласти відповідний договір) у постачанні природного газу.

Таким чином, в разі відсутності змін до законодавства, існував ризик необґрунтованого позбавлення громадян можливості використовувати газ для приготування їжі.

!!Також читайте: Рада ухвалила законопроект №2458: які “сюрпризи” готує українцям новий закон про ЖКП

Comments (2)

  1. Pingback: Програма «Доступна іпотека 7%»: до кінця 2021 року програмою можуть скористатися близько 5 тисяч сімей

  2. Pingback: В Україні звільнили виробників вакцин від відповідальності за негативні наслідки щеплення проти COVID-19

Leave a comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

З питань розміщення реклами звертайтеся за телефоном (044) 221-31-65

З питань надання послуг звертайтеся за телефоном (044) 221-31-65