Зазначений закон дозволить захистити права лізингоодержувачів, лізингодавців, створити конкурентне середовище в цій сфері.

Президент України Володимир Зеленський підписав нову редакцію закону “Про фінансовий лізинг”, яка визначає загальні принципи фінансового лізингу в Україні відповідно до міжнародного права. Про це повідомляє пресслужба голови держави у вівторок, 9 березня.

Зазначений закон дозволить захистити права лізингоодержувачів, лізингодавців, створити конкурентне середовище в цій сфері і гармонізувати законодавство України з правом Європейського Союзу.

Згідно документу, державне регулювання і нагляд на ринку фінансового лізингу здійснює Національний банк України.

Закон також визначає ознаки фінансового лізингу та його об’єкти. Зокрема, це може бути майно, не заборонене законом до вільного обігу на ринку і не заборонене до передачі в лізинг. Не можуть бути об’єктами фінансового лізингу земельні ділянки та інші природні об’єкти, а також об’єкти, визначені ч. 2 ст. 3 закону України “Про оренду державного та комунального майна”.

У пресслужбі президента зазначають, що фінансовий лізинг є одним з факторів зростання конкурентоспроможності вітчизняних підприємств, поліпшення якості їхніх послуг, підвищення ефективності виробництва і, як наслідок, – зміцнення позицій на вітчизняному ринку і підвищення шансів для виходу на міжнародний. 

У розвинених країнах через лізинг здійснюється майже третина інвестицій в основні засоби, тоді як в Україні цей показник в останні роки коливається в межах 3-4%.

Підписаний закон удосконалить інструмент фінансового лізингу, розширить можливості підприємств для оновлення виробничих потужностей, придбання транспорту, обладнання, техніки, нерухомості. Все це сприятиме збільшенню виробництва валового продукту, а, отже, зростанню надходження податків до державного бюджету.

Закон “Про фінансовий лізинг” №1201-IX, який Верховна Рада прийняла 4 лютого 2021 року, набере чинності через три місяці з дня його опублікування і буде застосовуватися до відносин, які виникли після дня набуття ним чинності. Тож, чекаємо дня публікації Закону та рахуємо три місяці.

!!Також читайте: Програма «Доступна іпотека 7%»: до кінця 2021 року програмою можуть скористатися близько 5 тисяч сімей

Comments (1)

  1. Pingback: Пам’ятка пацієнтам! Декларація з сімейним лікарем, чому це зараз дуже важливо? – Ковальська та партнери

Leave a comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

З питань розміщення реклами звертайтеся за телефоном (044) 221-31-65

З питань надання послуг звертайтеся за телефоном (044) 221-31-65