Нагадуємо, що з 1 квітня 2020 року в Україні стартував другий етап медичної реформи, в який включені медичні заклади, які надають спеціалізовану (районні, міські) та високоспеціалізовану (обласні лікарні і центри) медичну допомогу. Пацієнт може вільно обрати ту лікарню і спеціаліста, в якій хоче проконсультуватися чи прооперуватися. Прив’язки до районної чи міської лікарні більше немає, а гроші за надану медичну послугу НСЗУ платить тій лікарні, яку обирає пацієнт.

!!Доречі, вимога купити ліки чи заплатити за аналізи, обстеження тощо – є незаконна.

Гаряча лінія НСЗУ: запамятайте номер телефону 16-77!!! вона збирає такі скарги і вживає відповідні заходи. Вона має право призупинити оплату і навіть розірвати договір з такою лікарнею.

Що варто знати пацієнтам?

1. НСЗУ оплачує медпослуги лише за скеруванням сімейного лікаря. Тож ті, хто ще не обрав свого сімейного лікаря і не підписав з ним декларацію, краще зробіть це. Чому це важливо? Якщо вам потрібно буде проконсультуватися у вузького спеціаліста (кардіолога, невролога, уролога тощо) чи лягти в лікарню на планову операцію, то потрібно буде скерування від сімейного лікаря. У такому випадку лікарні за лікування буде платити не пацієнт, а НСЗУ відповідно до затверджених тарифів.

Якщо ви прийдете на прийом до спеціаліста без скерування, то за медпослугу заплатите з власної кишені.

!Виняток. Без скерування сімейного лікаря безоплатно можна буде звертатися лише до акушера-гінеколога, стоматолога, педіатра, психіатра, нарколога. Усім без винятку безкоштовно нададуть екстрену медичну допомогу у всіх лікарнях.

2. Скерування до спеціаліста і медична карта пацієнта є електронними. А також скерування до вузьких спеціалістів є в електронному вигляді, як і медична картка пацієнта. На телефон пацієнта, якого сімейний лікар скеровує на консультацію до вузького спеціаліста, прийде відповідний код. Для літніх пацієнтів, яким непросто користуватися телефоном, код можуть роздрукувати. Пацієнт приходить, скажімо, до кардіолога і називає йому свій код. Кардіолог заходить в його електронну карту і бачить, з якими проблемами до нього сімейний лікар скерував пацієнта.

3. Прив’язки до міських чи районних лікарень більше немає, як це було раніше. Пацієнт має право обрати лікаря і лікарню, в якій хоче поправити своє здоров’я. Кожна людина може обрати для консультації чи планового лікування того лікаря і ту лікарню, яким довіряє, в яких ту чи іншу медпослугу надають краще, мають сучаснішу діагностичну апаратуру тощо. Тобто, кожен громадянин може сам вирішити, де йому проконсультуватися. Він може поїхати в лікарню сусіднього району, може приїхати в лікарню до Одеси чи Києва. І гроші за його лікування отримає та лікарня, яку вибрав пацієнт. Але, повторимо, має мати скерування сімейного лікаря.

4. Вимога купити ліки чи заплатити за аналізи, обстеження тощо – незаконна. Кожна медична послуга має свій тариф, згідно з яким НСЗУ платитить лікарням за надані послуги.

До тарифів за медичні послуги не включено вартість лікарських засобів, медичних виробів та витратних матеріалів. Ними забезпечують централізовано за рахунок інших програм державного бюджету.

Тож якщо після підписання декларації з обраним сімейним лікарем ви потрапите до лікарні чи на прийом до лікаря і вам скажуть купити ліки чи заплатити за обстеження, то ці вимоги – є незаконні!

!!Також читайте: Нова редакція закону про фінансовий лізинг підписана Зеленським!

Comments (1)

  1. Pingback: Як правильно працювати з депозитами: азбука фінансової грамотності

Leave a comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

З питань розміщення реклами звертайтеся за телефоном (044) 221-31-65

З питань надання послуг звертайтеся за телефоном (044) 221-31-65